Skip to main content

De dansende traner i Sverige

Er I en gruppe, forening eller en klub som ønsker et skræddersyet tilbud på denne rejse er I meget velkomne til at kontakte os på 70260049 eller på rejs@ansrejser.dk 

Forslag til grupperejse:
På vej fra deres overvintringssteder i Europas sydligste egne og det nordlige Afrika, flyver traner i titusindvis nordpå mod ynglepladserne i midt- og nordsverige. Den lange tur kræver, selv for disse yndefulde flyvere, et hvil, hvilket tranerne hvert år holder ved netop Hornbogasøen i Västergötland. Et helt enestående og spektakulært årligt tilbagevendende ”indslag” i tranernes naturlige cyklus er den såkaldte ”tranedans”. På markerne rundt om Hornborgasøen kan man hvert år i slutningen af marts og gennem det meste af april, se titusindvis af traner der vækker opsigt med en helt særlig dans og speciel sang. Det er et af naturens mest fantastiske skuespil, der udspiller sig her.

Bestil hos Ans Rejser fordi:
•  Kanaltur i privatbåd
•  Lokalguide ved Hornborgasøen
•  Skønt hotel ved kanalfronten
•  Inkl. halvpension

Program dag for dag:
1. dag - Ankomst til Trollhättan
Turen går til Frederikshavn, hvorfra vi sejler til Göteborg. Herfra fortsætter turen nordpå langs den svenske vestkyst - langs Göta elven og til Trollhättan og den del af Göta-kanalen, der hedder Trollhättan-kanalen. Byen Trollhättan, som ligger ved Vänern, rummer en del af Sveriges mest imponerende bygningsværk, Göta-kanalen. Sammen med den østre- og vestrekanal forbinder Vänern, Göta Elv og Trollhättan-kanal Stockholm med Göteborg, eller sagt på en anden måde Østersøen med Kattegat. Trollhättan-kanalen er lige som resten af Göta-kanalen et enormt bygningsværk pga. af de store højdeforskelle. 10 km gravet kanal og otte sluser skulle der til, før man kunne sejle direkte fra Vänern til Göteborg. Der er 44 meters højdeforskel og det var den største udfordring i arbejdet. Udgravningsarbejdet blev påbegyndt i 1718, men var først færdigt i 1800, og der var sluserne allerede for små til datidens skibe.Det nuværende slusesystem er fra 1975, og sluser hvert år mere end 10.000 skibe og lystbåde igennem.

2. dag - Traner og Hornborgasøen
Efter meget tidlig morgenmad, er der afgang til Naturum Centret, der ligger naturskønt placeret ved det bedste udsigtspunkt over Hornborgasjön. Selve søen er ca. 10 km lang og 2-3 km bred, i alt omkring 35 kvadratkilometer. Den største vanddybde er 1,5 meter. Søen er naturreservat og én af Sveriges rigeste fuglesøer. Tranedans kan opleves to gange om året, når de majestætiske fugle trækker hhv. mod nord eller syd. Vil man opleve op mod 15.000 fugle på én gang, er ultimo marts, primo april den bedste årstid. Tranen er en stor fugl, der kan blive op til 1,20 meter høj og veje op til seks kg. Den har lange, ranglede ben og lang hals med et lille hoved. Fjerdragten er primært blå/grå. Den yngler i Nordeuropa, og det er på vej til ynglepladserne, at man kan opleve dem her. Den stopper primært for at spise og hvile, men også for at gøre kur. Tranedansen menes både at være en parringsdans og en afmærkning af territorium. Det er et imponerende syn, og så er det let at se, fordi det foregår hele tiden. Tranerne trompeterer, og lyden af deres stemmer er intens, og kan høres på lang afstand. Vi får en kyndig beskrivelse af det fantastiske naturreservat af en lokal guide, og senere bliver der rig mulighed for at se udstillingen, samt vandre på de afmærkede stier på egen hånd. På turen tilbage mod Göteborg kører vi igennem det svenske forårslandskab. Vi sejler atter med færgen til Frederikshavn, og er hjemme først på aftenen, mange naturoplevelser rigere.

Denne rejse er skræddersyet til lukkede grupper - kontakt os for tilbud på
tlf. 70 26 00 49 eller rejs@ansrejser.dk
Se Rejsekalender HER for ledige pladser til individuel rejsende.


    Kontakt os
    Adresse:
    Ans Rejser A/S
    Engdahlsvej 14
    7400 Herning