Skip to main content

Genforeningsturen

Den 15. juni 2020 var det nøjagtigt 100 siden at Sønderjylland overgik fra Tyskland til Danmark og d. 10. juli red Kong Christian X over den dansk-tyske grænse nord for Christiansfeld – og markerede at nu var Sønderjylland vendt tilbage til det danske kongerige. Danmark mistede Sønderjylland, som tyskerne kaldte Nordslesvig, efter 1864-krigen med det forsmædelige nederlag på Dybbøl Banke. Forberedelserne til at fejre Sønderjyllands genforening med Danmark er allerede langt fremme. Der bliver af en større komite fra stat, regioner, kommuner, erhvervsliv, organisationer udarbejdet et attraktivt, synligt og sammenhængende program af oplevelser både lokalt, regionalt og nationalt – syd og nord for den nuværende grænse. 

Bestil hos Ans Rejser fordi:
• Ophold på Landgasthof Tarp
• Unik rejse - kun hos Ans Rejser
• Både Sønderjylland og Slesvig

Programmet dag for dag:
Dag 1 – Dybbøl Banke - Gråsten Slot - Flensborg
Dag 2 – Dannevirke - Slesvig


Se det fulde program

Dag 1 – Dybbøl Banke - Gråsteen Slot - Flensborg (A)
Efter busopsamling i Jylland går turen sydpå. Gæsterne på turen vil få en indgående indføring i hele historien om genforeningen. Vi kører fra Kolding ad den gamle landevej over Kongeåen, som udgjorde landegrænsen1864-1920, forbi den gamle grænsekro Frederikshøj Kro, gennem Christiansfeld og Haderslev. Videre til Knivsbjerg, som spillede en vigtig rolle i årene op til 1920, gennem Aabenraa og til Dybbøl Banke, hvor krigen udspillede sig. Her er et lidt længere stop, hvor der serveres frokostsandwich. Der bliver et kig ind til Gråsten Slot, hvor den kongelige familie holder til om sommeren, inden vi kører på Fjordvejen langs Flensborg Fjord.
I den gamle danskerby Flensborg skal vi besøge Flensborghus, som er det danske mindretals højborg.  Det huser Sydslesvigsk forenings centralforvaltning. Desuden holder en række andre mindretals-foreninger til på adressen.
En ledende repræsentant for Sydslesvigsk Forening vil give en grundig orientering om det arbejde, der foregår for de dansksindede syd for grænsen. Endvidere bliver der en rundgang i Flensborghus. Efter dette besøg er der mulighed for en spadseretur rundt i den indre by. Flensborg har en meget smuk havn, langstrakt gågade – og byder på et rigt tysk-dansk kulturliv. Hen på eftermiddagen kører vi til vores hotel Langasthof Tarp, som ligger en snes kilometer syd for Flensborg. Efter indkvartering bliver der serveret aftensmad.

Dag 2 – Dannevirke - Slesvig (M)
Efter morgenmad fortsætter den historiske tur i Sydslesvig. Slaget ved Isted 25. juli 1850. er det største slag i danmarkshistorien. Næsten 40.000 danske soldater kæmpede mod 27.000 slesvig-holstenere på Isted Hede, nordvest for Slesvig. Efter sejren ved Isted tog den danske hær stilling på Danevirke. Dannevirke Museum lige udenfor Slesvig er det danske mindretals museum ved og om Danevirke. Det opfylder en vigtig funktion som specialmuseum for Danevirke og som dansk informationscenter, der årligt opsøges af knap 20.000 besøgende. Danevirke er Nordens største fortidsminde og indtager en central plads i Danmarks og grænselandets historie. I tiden fra ca. 450 og frem til ca. 1200 opførtes 30 kilometer volde i området omkring fjorden Slien. Ved museet er der mulighed for at købe frokostsandwich. Vi gør efterfølgende et ophold i Slesvig, som var dansk indtil 1864. I dag findes et stort dansk mindretal med egen skoler, kulturinstitutioner forsamlingshus, kirke – og A. P. Møller Skolen.  Byen er det administrative centrum i Sydslesvig og bispesæde. Den femstjernede domkirke Sankt Petri, opført i perioden 1100-1400, rummer adskillige mindelser om de dansk-tyske forbindelser. Pragtfuldt er Hans Bruggemanns altertavle – Bordesholmalteret fra 1500-tallet. Herefter besøger vi den idylliske bydel Holmen – Slesvigs fiskerbydel, hvis indbyggere i århundreder har haft deres egne sæder og skikke. Fra Slesvig går turen igen nordpå med et stop kort før grænsen og hjemkomst til vores udgangspunkter ved aftenstid.

Hotel

Landgasthof Tarp
Landgasthof Tarp
Alle værelser på Landgasthof Tarp er enkelt indrettede, og har naturligvis alle eget bad/toilet og TV. Der er desuden gratis trådløst internet på Landgasthof Tarp. Opholdet er med halvpension. Se mere...
rejsekalender
12/4Smagen af DanmarkFra 3.495,-
3/5Smagen af DanmarkFra 3.495,-
9/5Prag - Den Gyldne Stad Fra 2.995,-
10/5Golf by DolphinFra 2.995,-
14/5Cirkusrevyen 2021Fra 1.895,-
Kontakt os
Adresse:
Ans Rejser A/S
Engdahlsvej 14
7400 Herning